האם ניתן לבטל עסקה אם המוכר הסתיר סכסוך משפטי עם השכנים?
תאר לעצמך את התרחיש הבא:
אתה עומד לקנות דירה שנראית מושלמת – המיקום נהדר, המחיר הוגן, והכל נראה מסודר. המוכר מתאר שכנים "נפלאים", ואפילו מספר שאחד מהם עורך לו קפה כל בוקר. אבל אחרי המעבר, אתה מגלה מציאות אחרת: סכסוכים מתמשכים, תלונות בלתי פוסקות, ואפילו הליכים משפטיים פתוחים בין הדיירים. האם ניתן לחזור אחורה ולבטל את העסקה?
התשובה היא: כן, ובצדק.
חובת הגילוי בעסקאות מקרקעין
חוק החוזים (חלק כללי), התשל"ג-1973, מטיל על המוכר חובה לנהוג בתום לב ולגלות מידע מהותי שיכול להשפיע על החלטת הקונה. חובת הגילוי חלה בעיקר על מידע שלא ניתן לגלות בקלות בבדיקות שגרתיות.
מה נחשב להטעיה?
אם המוכר הסתיר מידע משמעותי – כגון תביעה משפטית מתנהלת בין בעלי הדירות, התנגדויות לבנייה, או סכסוך שהגיע לבית המשפט – ייתכן שמדובר בהטעיה לפי סעיף 15 לחוק החוזים. קונה שגילה עובדות כאלו לאחר הרכישה, עשוי להיות זכאי לביטול החוזה, השבת הכספים ששילם, ואף פיצויים בגין הנזק שנגרם לו.
פסיקה רלוונטית
במקרה שנדון בבית המשפט (ת"א 1457-05-19), רוכשים הגישו תביעה לביטול עסקה לאחר שגילו כי השכנים ניהלו נגד המוכר הליך משפטי ממושך. המוכר, שידע על הבעיה אך נמנע מלחשוף אותה, טען כי מדובר בסכסוך "קטן וחסר חשיבות". בית המשפט פסק לטובת הרוכשים, קבע כי הייתה הפרה חמורה של חובת הגילוי, והורה על ביטול העסקה והשבת התשלומים לרוכשים.
מסקנה
אם אתם עומדים בפני רכישת נכס, אל תסתמך רק על מה שהמוכר מספר. בצע בדיקות משפטיות מעמיקות – בקש נסח טאבו מעודכן, עיין בפרוטוקולים של אסיפות הדיירים, ובדוק אם יש תביעות תלויות ועומדות. מצד שני, אם אתה מוכר נכס, עליך לדעת כי הסתרת מידע כזה עלולה לעלות לך ביוקר – ביטול העסקה, חיוב בפיצויים, ואובדן אמון בעסקאות עתידיות.
https://www.globes.co.il/news/article.aspx?did=1001313560&utm_source=chatgpt.com
לשיחת ייעוץ מוזמנים לפנות אל עו"ד ג'ניפר אודליה אוחיון